• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak počinju 15. maja, a utorak - četvrtak - subota počinju 30. maja. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Na ‘Otoci’ je više od 50.000 osnovaca naučilo plivati

Olimpijski bazen Otoka jedan je od najljepših objekata ovakve vrste u regiji. Djeca koja tu dolaze plivanjem žele poboljšati zdravlje, ali i nastaviti nizati rekorde i medalje.

Prije osam godina samo su rijetki osnovci sarajevskih škola znali plivati. Neplivača školaraca ima i danas, ali mnogo manje jer su na Olimpijskom bazenu na Otoci mnoga djeca prvi put zaplivala. Neki od njih danas nose zlatne medalje sa mnogobrojnih državnih i međunarodnih takmičenja. Kao Feđa Omerbegović i Asja Sadiković koji treniraju svakodnevno, a prvi treninzi su im u 6 ujutro. Želja im je da ostvare još bolje rezultate u budućnosti.

Poznato je da je plivanje, kao i mnogobrojni sportovi u vodi, jedan od najboljih načina za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja i raspoloženja.

«Na bazenu, pored učenja tehnika plivanja, polaznici budu i testirani na određene razvojne deformitete prije svega kifozu i skoliozu», objašnjava Edin Buljugić, specijalista fizkalne medicine i rehabilitacije.

Nažalost, nisu rijetkost ni oni koji nisu uspjeli savladati tehnike plivanja u mladosti – za razliku od drugih sportova, uz dobru motivaciju i uloženi trud, naučiti plivati nikada nije kasno.

Olimpijski bazen pruža plivanje i rekreaciju, a nerijetko se realizuju i projekti koji osiguravaju kontinuiranu edukaciju neplivača i podršku razvoju vodenih sportova

«Ovdje se organizuje niz uspješnih velikih međunarodnih plivačkih i vatrepolo takmičenja. Uspjeli smo dovesti neke od najtrofejnijih klubova svijeta» kaže Nurko Čaušević, saradnik za promociju Olimpijskog bazena.

Do sada je u ovom kompleksu više od 50.000 osnovaca naučilo plivati, ali je i dalje neophodno raditi na povećanju broja plivača svih životnih dobi, a naročito djece.

O plivanju i značaju ovog bazena za Sarajevo u emisiji Federacija plus govorila je magistrica sporta Alma Dizdar.

Preuzeto sa web stranice federalna.ba