• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak počinju 15. maja, a utorak - četvrtak - subota počinju 30. maja. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Za pripadnike boračke populacije s područja novogradske općine osigurana besplatna rehabilitacija na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo za pripadnike boračke populacije sa svog područja osigurala je besplatnu rehabilitaciju na Olimpijskom bazenu Otoka. Tim povodom pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić potpisao je sa direktorom JP „Olimpjski bazen Otoka“ d.o.o. Sarajevo Avdijom Hasanovićem sporazum o realizaciji tog programa.

Općina Novi Grad Sarajevo je jedina Općina u Kantonu Sarajevu koja realizira ovakvu vrstu projekta, koji se odnosi na rehabilitaciju pripadnika boračke populacije. Za realizaciju projekta iz budžeta Općine osigurano je 30.000 KM.

Tajib Delalić je kazao kako se ovim projektom pripadnicima boračke populacije omogućava korištenje bazena za rehabilitaciju, koja se pokazala jako korisnom za njihovo psihofizičko zdravlje.

,,Ovaj projekat se provodi već više godina, gdje se predviđa sportska rehabilitacija boračke populacije sa područja općine Novi Grad. Prevoshodno smo ovo omogućili ratnim vojnim invalidima, te smo vidjeli da je i ostalim pripadnicima boračke populacije potrebna ta vrsta rehabilitacije. Kroz projekat koji je dostavljen, predviđena je rehabilitacija za 300 ljudi. Svaki pojedinac će dobiti 25 ulaznica što je optimalno”, kazao je Delalić.

Avdija Hasanović, direktor zahvalio se Općini Novi Grad koja podržava ovaj projekat već tri godine, u koji boračka udruženja imaju priliku da se uključe.

,,Ovaj projekat je višestruko koristan. Ne postoje zakonska rješenja i nužnost u ovoj stvari. Našu ideju prepoznala je Općina Novi Grad, a ovaj program nastojimo razviti i prenijeti na druge općine i Grad, samo je potrebna dobra volja svih nivoa vlasti, to smo dosad ostvarili sa Novim Gradom, a cilj nam je da se projekat proširi na području cijelog Kantona Sarajev”, kazao je Hasanović.

Program rehabilitacije obuhvata grupne pilatess vježbe, individualnu rehabilitaciju u vodi sa hidro masažerima u malom bazenu, rekreativno plivanje u velikom bazenu i upotrebu saune. Realizaciju grupnih programa, nadzor individualne rehabilitacije i rekreacije vršit će profesori tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Nizom naučnih istraživanja potvrđeno je da redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na fizičko, ali i mentalno zdravlje čovjeka. Upravo zbog toga, vježbanje u vodi kao rehabilitacijsko sredstvo ima vrlo široku primjenu, a prilikom planiranja projekta uzeo se u obzir svaki benefit koji voda pruža, sam boravak u vodi, kao i uticaj plivanja kao jednog od najzdravijih sportova.

Pripadnici boračke populacije imaju slobodu izbora da se rekreiraju na bazenu uz hidromasažere ili plivajući u velikom bazenu uz stalni nadzor profesora sporta i tjelesnog odgoja koji je tu na raspolaganju za savjete.