• Poštovani korisnici, novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak (OBUKA NEPLIVAČA) počinju od 29. novembra, a utorak i četvrtak (USAVRŠAVANJE TEHNIKA ZA PLIVAČE I POLU-PLIVAČE) počinju od 5. decembra; U sklopu promotivne akcije "Jesen-zima na Olimpijskom" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Školu plivanja proći će 850 novogradskih đaka

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Javnim preduzećem „Olimpijski bazen Otoka” realizira projekt škole plivanja za učenike četvrtog i petog razreda novogradskih osnovnih škola.

Sporazum o relizaciji tog projekta u prostorijama Olimpijskog bazena potpisali su Tajib Delalić, v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport i direktor JP „Olimpijski bazen Otoka“ Avdija Hasanović.

Ovim projektom obuhvaćeno je 850 učenika iz 14 novogradskih škola, koji su izrazili želju da prođu obuku plivanja. Za ovu namjenu iz Budžeta Općine Novi Grad osigurano je 65.000 KM.

Kako je ovom prilikom kazao Tajib Delalić, za sve učenike osiguran je prevoz od škole do bazena i natrag, što je doprinijelo da se više od 80 posto novogradskih učenika četvrtog i petog razreda prijavi za školu plivanja.

„Općina Novi Grad ovaj projekat realizira već nekoliko godina. Ranije su bila obuhvaćena djeca petog, a od ove godine uključena su i djeca četvrtog razreda osnovnih škola. Na osnovu analize koju smo prije nekoliko godina radili u osnovnim školama, utvrdili smo da 80 posto djece nije znalo plivati. To je bio razlog da uputimo incijativu Gradu Sarajevo za izgradnju olimpijskog bazena, koji je izgrađen na području naše općine i od velike je važnosti za našu djecu i omladinu“, izjavio je Delalić.

Istakao je da će Općina Novi Grad nastaviti ovakav vid edukacije novogradskih učenika, sa krajnjom namjeroma da sva djeca koja izraze želju prođu kroz školu plivanja i nauče plivati.

Obuka traje deset dana, a na samom početku obuke instruktori, koji rade sa djecom najprije obave testiranje učenika kako bi utvrdili početno stanje. Nakon završene obuke vrši se finalno testiranje s ciljem mjerenja postignutih rezultata kod svakog učenika posebno.

Prema riječima direktora Hasanovića, Javno preduzeće „Olimpijski bazen Otoka“ godinama uspješno realizira projekat edukacije djece kroz školu plivanja. Ove godine sva djeca četvrtog razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo, proći će školu plivanja. Cilj je svu djecu četvrtog, odnosno petog razreda provesti kroz jedinstven sistem i metodologiju škole plivanja.

Planirano je da se ovaj projekat realizira i ubuduće, kako bi se u narednih nekoliko godina ispunio cilj ove lokalne zajednice, a to je da Općina Novi Grad bude lokalna zajednica u kojoj sva djeca starija od deset godina znaju plivati.

Preuzeto sa web stranice www.novigradsarajevo.ba