• Poštovani korisnici, novi ciklus Škole plivanja za grupu ponedjeljak - srijeda - petak (OBUKA NEPLIVAČA) počinje 15. aprila. U sklopu promotivne akcije "Jesen-zima na Olimpijskom" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Potpisan Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, i direktor JP Olimpijski bazen Otoka, Enes Peštek, potpisali su danas Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu. U svojstvu sufinansijera, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo izdvojit će 100.000,00 KM za realizaciju projekta, dok će opštine Kantona Sarajevo shodno broju učenika sa vlastitih teritorija obezbijediti ostatak novca kroz vlastite budžete. Potpisivanjem protokola osigurana je implementacija izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje predviđaju realizaciju škole plivanja u skladu sa Nastavnim planom i programom.

Naglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće Školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja. “Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva“, rekao je ministar Kazazović te dodao da se ovim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

“Ovim pilot projektom prelazimo na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj. Pored stručnog sportskog osoblja Bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku“, naveo je direktor JP Olimpijski bazen Otoka, Enes Peštek, te iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao i svim opštinama na podršci bez kojih projekat ne bi bio održiv.

Projekat Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.