Sarajevo, 20. septembar 2016. – Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ”Oaza” i ove godine će organizovati „Sportske igre Oaze 2016“.
Takmičenja će se održati u periodu od 6. do 9. oktobra u Sarajevu, i to na Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, u dvorani „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“, zatim u sportskoj dvorani – Dobrinja, u dvorani Vistafona sport klub – Otoka, te kuglani hotela Radon plaza.

«Takmičari ce se boriti za odličja u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe sa višestrukim smetnjama. Na ovogodišnjim Sportskim igrama Oaze očekujemo oko 500 takmičara iz BiH i inostranstva. Zemlje učesnice su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makadenija, Švedska, Slovenija i Saudijska Arabija. Cilj ovog takmičenja je promocija mogućnosti i sposobnosti osoba sa intelektualnim teškoćama kroz sport», izjavio je Armin Smajlović direktor Udruženja „OAZA“.

Udruženje “OAZA” nastoji prvenstveno promijeniti svijesti ljudi, kako bi se stvorio ravnopravan status osoba sa intelektualnim teškoćama u društvu, odnosno zadovoljavanje prava navedenih u UN Konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, koju je Bosna i Hercegovina potpisala i ratifikovala 2009. godine po kojoj osobe sa invaliditetom imaju pravo na sport i rekreaciju.

Glavni sponzori Sportskih igara Oaze su nevladina organizacija MyRight Švedska, SIDA – Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju, te FIFH Malmo koji je dugogodišnji partner SIO-a iz Švedske.

Sponzori ovogodišnjih sportskih igara su također i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku,raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova, Općina Novi Grad Sarajevo, Lutrija BIH, Lokom, BH telkom, Olimpijski bazen, MUP KS, AS GROUP, voda Oaza, te agencija Media Content Management (MCM).