• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak počinju 15. maja, a utorak - četvrtak - subota počinju 30. maja. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Informacija za javnost

Budući da su se ovih dana u javnosti pojavile informacije o prokišnjavanju krova na objektu JP „Olimpijski bazen Otoka”, dostavljamo ovu Informaciju na raspolaganje javnosti, sa detaljnim pojašnjenjima.

Olimpijski bazen navršio je 14 godina otkako je otvorio svoja vrata gradanima. Svaki objekat ima svoju upotrebnu vrijednost i troši se vremenom, pa tako i ovaj objekat.

Stoga su Gradsko vijeće Sarajevo, kao Osnivač ovoga JP, i gradonačelnica Karić, imali sluha za tu činjenicu, te su rebalansom Budžeta Grada Sarajevo za 2022.godinu osigurali dodatna sredstva u iznosu od 85.000,00 KM za finansiranje nekoliko projekata u vezi sa investicionim održavanjem objekta JP „Olimpijski bazen Otoka” i pripadajuće mu opreme.

Jedan od tih projekata je upravo finansiranje rekonstrukcije ravnog dijela krova na kupoli Bazena gdje prokišnjava, a u cilju normalnog i funkcionalnog rada tehničkih sistema objekta, kao odgovora na amortizaciju opreme i uredaja. Skora sanacija krova obuhvatat če povečanje debljine hidroizolirajučeg sloja na ravnom dijelu krova, prepakivanje višeugaone stakiene kupole te izradu novog hidroizolirajućeg sloja po obodnim odvodnim kanalima, a u svrhu sprječavanja prodora vode na kontaktima betonskih greda i čelične krovne konstrukcije.

Usto, početkom narednog mjeseca, planiran je redovni godišnji remont cijelog objekta, kako bi se obavio cjelokupan pregled i servisiranje svih tehničko-tehnoloških cjelina na objektu. Nadalje, jedan od osnovnih uslova rada plivališta adekvatna je temperatura zraka (od 28 stepeni Celzija) i vode (izmedu 26 i 28 stepeni), koja tokom cijele godine mora biti konstanta.

Logično, zbog visokih temperatura u ljetnoj sezoni, nema disbalansa u ten-iperaturama unutar i van objekta. Meclutim, problem nastaje u zimskoj sezoni, zbog vanjskih niskih temperatura i visoke temperature unutar objekta, pa dolazi do temperaturne razlike čak i preko 30 stepeni Celzija. Osnovni zakoni fizike kažu da topli zrak sadrži više vlage nego hladni zrak.

Ako se topli zrak ohladi, on izdvaja vodu tzv. kondenziranjem. Hlaclenjem zraka ispod temperature tzv. rosišta, višak vodene pare u zraku prelazi u tekuće (ili čvrsto) agregatno stanje, što ovisi o temperaturi zraka, pa se višak vode obimnije pojavljuje na unutrašnjoj strani kupole u zimskim mjesecima.