• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak počinju 15. maja, a utorak - četvrtak - subota počinju 30. maja. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Uručeni certifikati za spasioce na vodi na uređenim kupalištima

U srijedu, 20. januara 2021. godine, u prostorijama Olimpijskog bazena Otoka, uručeni su certifikati za spasioce na vodi na uređenim kupalištima.

JP Olimpijski bazen Otoka d.o.o. Sarajevo, u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i Crvenim križom FBiH realizira programa obuk i osposobljavanja spasilaca, instruktora i voditelja spasilačkih timova, obnovu znanja i praktičnih vještina spasilaca na uređenim kupalištima.

Ovim ciklusom obuke, obuhvaćeno je dvadeset i jedan spasilac. Pored polaznika, koji su po prvi put savladali osnovne tehnike spašavanja, u programu su učestvovali i spasioci, koji su obnavaljali svoja znanja.

Ministrastvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima („Službene novine Kantona Sarajevo, broj:28/17). Članom 39. Pravilnika regulisano je osposobljavanje spasilaca.

Za sigurnost na uređenim kupalištima propisuju se uslovi koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta na području Kantona Sarajevo, a odnose se na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje sportskih takmičenja i priredbi, kao i druga pitanja vezana za rad i sigurno korištenje uređenih kupališta, a koja nisu uređena drugim propisima.

Pod uređenim kupalištem smatraju se unutarnji i vanjski bazeni koji imaju vlasnika, odnosno upravu, opremu i uređaje te izgrađene prateće objekte, a namijenjena su za kupanje.
Prošle godine, izvršena je obuka i licenciranje četiri uposlenika Preduzeća – instruktora za spasioce i spasilačke službe iz vode i pod vodom.

Licenciranje i obuka su provedeni po SSI standardima (najveća međunarodna asocijacija za obuku instruktora i drugih disciplina u vodenim sportovima).

Dobivanjem ovih licenci, Centar za obuku spasilaca i spasilačkih službi pri JP “Olimpijski bazen Otoka”, postao je međunarodno priznati centar za obuku i izdavanje licenci za spasioce na bazenima, rijekama, jezerima i morima.

Na ovaj način, Centar za obuku spasilaca JP “Olimpijski bazen Otoka” postao je prvi centar sa međunarodno priznatom licencom u regionu.

Svi polaznici, koji u budućnosti postanu vlasnici SSI certifikata, moći će ovaj posao obavljati širom svijeta.