• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak počinju 15. maja, a utorak - četvrtak - subota počinju 30. maja. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Tradicionalni novogodišnji press‏

Na Olimpijskom bazenu Otoka danas je održan tradicionalni novogodišnji press gradonačelnika Sarajeva prof. dr. Ive Komšića. Prijemu su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Gradimir Gojer, zamjenik gradonačelnika, Aljoša Čampara, gradski vijećnik Hasan Hodžić, sekretar Gradske uprave, Elvir Hadžiahmetović, i direktor Olimpijskog bazena Otoka-Meander, Avdija Hasanović.

Gradonačelnik se osvrnuo na realizirane projekte i aktivnosti u 2013. i predstavio planove i projekte Grada za 2014. godinu.Posebno je naglasio činjenicu da Gradska uprava u narednu godinu ulazi bez dugova, za razliku od prošle godine kada je bila u minusu 2 miliona maraka, a što je naslijeđeni dug od prijašnje administracije.

”Grad Sarajevo sa svojim budžetom koji je jako mali ne može imati razvojne projekte. Kanton Sarajevo koji je također u jako teškoj situaciji nam je prepolovio budžet, te smo dobili 5,5 miliona maraka. Planirali smo sredstva od četiri općine koje čine grad, iz njihovih prometa nekretnina i općinskih taksi. Ali, i oni su nam prepolovili prihode. Tako da je naš budžet zaista sveden na minum. Uz to, naslijedli smo 2,5 miliona maraka duga od prethodne Gradske uprave. Ostali prihodi su nam također prepolovljeni i plus na to 2,5 miliona prenesenih obaveza, uglavnom ugovorenih obaveza. Naravno, tu se radi o manifestacijama koje su u interesu Grada, kulturnim, sportskim i raznim drugim na kojima mi moramo insistirati, koje moramo održavati, jer Grad Sarajevo tako vrši svoju promociju“, istakao je Komšić, te naglasio važnost Olimpijskog bazena i razvoj vodenih sportova, kao i važnost podrške Grada ovakvoj ustanovi, jer na taj način Grad indirektno uklanja djecu sa ulica, čuva od droge i svih drugih poroka.

Govoreći o projektima Grada za iduću godinu, gradonačelnik Sarajeva je izdvojio obilježavanje 100. godišnjice Drugog svjetskog rata, 30. godišnjica Olimpijade, završetak obnove Vijećnice, obnova Olimpijskog muzeja, te projekat obnove žičare prema Trebeviću.

“Obilježavajući 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, mi moramo biti spremni da brojne svjetske zvaničnike dočekamo u junu iduće godine u obnovljenoj Vijećnici. U vezi sa obilježavanjem te godišnjice planirali smo brojne projekte, odnosno kulturne, memorativne, naučne i sportske manifestacije u junu iduće godine. Očekuje nas i obilježavanje 30 godina od održavanja Olimpijade u Sarajevu, te ćemo povodom toga upriličiti festival hokeja u Zetri, a ljubljanska Olimpija je izrazila želju da odigra dvije takmičarske utakmice u tom mjesecu u Zetri, i to protiv austrijskih hokejaških klubova Salzburg i Villach. Sigurno je da će oči cijelog svijeta biti iduće godine uprte u glavni grad BiH i tome moramo odgovoriti na najbolji način”, kazao je Komšić.

Dopredsjedavajući Gradskog vijeća Gradimir Gojer, kazao je da je Ivo Komšić napravio jako puno od dolaska na ovu funkciju i iskazao menadžerske sposobnosti, te time doprinio harmonizaciji odnosa između Gradske uprave i Gradskog vijeća.

“Upravo ta harmonizacija kojoj je veoma doprinio Komšić trebala bi polučiti rezultat koji će ovom gradu vratiti, barem jednim dijelom, multietnički lik. Ono što je sigurno jeste da ćemo u narednom periodu intenzivno raditi na tome”, istakao je Gojer.