U subotu 13. aprila 2019. godine održaće se manifestacija pod nazivom „Ronilački dani otvorenih vrata“ namjenjena osobama sa invaliditetom.

Manifestacija se sadrži iz dva dijela, predavanja koja će se održati u hotelu Orange na Ilidži i praktičnog dijela koji će se održati na Olimpijskom bazenu Sarajevo.

Praktični dio ronjenja i plivanja traje od 11:00 do 14:00 sati na Olimpijskom bazenu Sarajevo, a teoretska predavanja od 15:00 do 17:00 sati u hotelu Orange na Ilidži. Ulaz na predavanja je slobodan, a za praktični rad potrebno je ponijeti opemu za bazen i obezbjediti ulaznicu na recepciji bazena.

Ronilački instruktori „Handicaped Scuba Association“ ronilačke asocijacije za obuku invalida u ronjenju, kroz teoretska predavanja i praktični rad u bazenu, predstavit će terapijsko djelovanje za invalidne osobe putem kursa ronjenja „HSA Dive Buddy“ namjenjenog upravo ovoj populaciji.

Instruktori podvodne fotografije po međunarodno priznatoj SSI (Scuba School International) ronilačkoj asocijaciji upoznat će prisutne osnovama podvodne fotografije i videa, te predstaviti kurs specijalnosti za već položene ronioce – SSI Foto/video.

Treći dio ovog terapeutskog programa za invalidne osobe, koji im omogućava fizičko i psihičko poboljšanje i aktivnosti je HALVICON program vježbi, koji uključuje i plivanje u bazenu.

Cilj manifestacije je predstaviti mogučnosti terapeutskog djelovanja sa invalidnim osobama, kako na amaterskom, tako i na sportskom nivou. Rad u vodi i pod vodom omogučava zainteresovanim osobama da ponovno povrate mogučnosti potpune kontrole tijela, što u konačnici dovodi i do potpunog psihičkog rasterečenja i balansa.

Organizatori manifestacije su Klub vodenih sportova“ SCUBA“ Sarajevo, Ronilački centar „Diving Pula“, a značajnu podršku projektu pružaju i Olimpijski bazen Sarajevo, SSI, Mares, HSA, Hugyfot, Green Force, hotel Orange.

Molimo medijske kuće da omoguće promociju ovog društveno korisnog projekta.

Za više informacija kontaktirati putem tel: 033/ 773 – 866 ili putem e-maila: kvsscuba@gmail.com