• Grupe Škole plivanja: 1) pon - sri - pet, 2) uto - četv - sub; Obje grupe podijeljene su po uzrastu u terminima: 18:00 - 19:00, 19:00 - 20:00, 20:00 - 21:00 sati. subotom 09:00 - 12:00 sati. Najmlađi uzrast je napunjenih 5 godina. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

ODRŽAN TREĆI PLIVAČKI MITING SARAJEVSKIH MEKTEBA

Na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu, u subotu 28. marta tekuće 2015. godine, održan je 3. plivački miting sarajevskih mekteba. Takmičenje je bilo revijalnog karaktera, s ciljem popularizacije mektebske nastave među djecom osnovnoškolskog uzrasta, kroz vanastavne – sportske aktivnosti.

Na takmičenju je učestvovalo više od 100 dječaka u kategorijama juniora, mlađih juniora, kadeta i mlađih kadeta. Miting je počeo prozivkom i defileom svih mekteba – učesnika 3. mitinga, nakon čega je intonirana državna himna. Dobrodošlicu svim učesnicima je poželio direktor Olimpijskog bazena Otoka g. Avdija Hasanović, koji se zahvalio MIZ-e Sarajevo što vrši promociju mektebske nastave na ovakav način, nakon čega se obratio glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, koji je Treći miting sarajevskih mekteba svečano proglasio otvorenim. Dr. Dautović je između ostalog poručio „kako se nekada u mekteb išlo samo radi učenja osnovnih temelja islama, a danas naše mekteblije, posebno u MIZ-e Sarajevo, imaju priliku i da se takmiče kroz mektebsku ligu u malom nogometu, da učestvuju na plivačkim mitinzima, ali i da kreiraju svoje vlastite mektebske novine i da imaju vlastiti mektebski kalendar, što je na tragu preporuke Božijeg Poslanika a.s. da našu djecu trebamo naučiti jahanju, plivanju i gađanju.“

Učešće na Trećem plivačkom mitingu je uzelo 27 sarajevskih mekteba sa preko 100 učesnika, koji su su takmičili u disciplinama: 25m slobodno sa daskom, 50m slobodno i štafeta 4x50m. Najuspješniji su bili:

2000. godište – 50m slobodno
1. Mirza Pašić – Heća mahala
2. Velid Tinjak – Soukbunar
3. Amar Karaman – Orahov brijeg

2001. godište – 50m slobodno
1. Faruk Terzić – Grbavica II
2. Avdo Džindo – Heća mahala
3. Nail Bašović – Nova Breka

2002. godište – 50m slobodno
1. Kemal Letić – Buća potok
2. Ibrahim Đonko – Vrbanjuša
3. ževad Karamuratović – Ahatovići

2003. godište – 50m slobodno
1. Mirza Brkić – Carina
2. Rijad Maslo – Čengić Vila
3. Ali Tanović – Jezero

2004. godište – 50m slobodno
1. Tarik Šuta – Otes
2. Adin Pašić – Heća mahala
3. Ali Šabanović – Mrakovo

2005. godište – 50m slobodno
1. Muhamed Đonko – Vrbanjuša
2. Ahmed Turković – Grbavica II
3. Harun Tabaković – Stara Breka

2006. godište – 25m slobodno sa daskom
1. Haris Nuhanović – Grivići
2. Eman Memić – Heća mahala
3. Ahmed Ibišević – Soukbunar

2007. godište – 25m slobodno sa daskom
1. Imran Okerić – Heća mahala
2. Ismail Čorbo – Heća mahala
3. Miraj Japalak – Grbavica II

2008. godište – 25m slobodno sa daskom
1. Adel Kušeš – Soukbunar
2. Faris Šabić – Jezero
3. Adin Šišić – Heća mahala

Štafeta 4x50m
1. Mekteb Jezero
2. Mekteb Vrbanjuša
3. Mekteb Grbavica II

Najviše medalja su osvojili polaznici mekteba Heća Mahala, ukupno 7 medalja (2 zlata, 3 srebra i 2 bronze), zatim polaznici mekteba Grbavica II i mekteba Soukbunar sa po 3 medalje (po 1 zlato i 2 srebra), te polaznici mekteba Vrbanjuša ( 1 zlato i 1 srebro) i polaznici mekteba Jezero (1 srebro i 1 bronza). Organizator Mitinga je bio Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, uz suorganizaciju Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu. Koordinator mitinga je bio zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo, uz tehničku asistenciju Elvedin ef. Klisure. Delegat mitinga je bio Nurko Čaušević, dok je funkciju glavnog sudije obavila Jasminka Mutap. Miting je bio solidno posjećen od strane roditelja i zainteresovanih građana, koji su mogli uživati u izuzetno zanimljivim utrkama sarajevskih mekteblija, koji su nagrađeni diplomama, medaljama i peharima.

Preuzeto sa medzlis-sa.ba