• Poštovani korisnici, novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak (OBUKA NEPLIVAČA) počinju od 06. septembra, a utorak i četvrtak (USAVRŠAVANJE TEHNIKA ZA PLIVAČE I POLU-PLIVAČE) počinju od 12. septembra;

Na ‘Otoci’ je više od 50.000 osnovaca naučilo plivati

Olimpijski bazen Otoka jedan je od najljepših objekata ovakve vrste u regiji. Djeca koja tu dolaze plivanjem žele poboljšati zdravlje, ali i nastaviti nizati rekorde i medalje.

Prije osam godina samo su rijetki osnovci sarajevskih škola znali plivati. Neplivača školaraca ima i danas, ali mnogo manje jer su na Olimpijskom bazenu na Otoci mnoga djeca prvi put zaplivala. Neki od njih danas nose zlatne medalje sa mnogobrojnih državnih i međunarodnih takmičenja. Kao Feđa Omerbegović i Asja Sadiković koji treniraju svakodnevno, a prvi treninzi su im u 6 ujutro. Želja im je da ostvare još bolje rezultate u budućnosti.

Poznato je da je plivanje, kao i mnogobrojni sportovi u vodi, jedan od najboljih načina za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja i raspoloženja.

«Na bazenu, pored učenja tehnika plivanja, polaznici budu i testirani na određene razvojne deformitete prije svega kifozu i skoliozu», objašnjava Edin Buljugić, specijalista fizkalne medicine i rehabilitacije.

Nažalost, nisu rijetkost ni oni koji nisu uspjeli savladati tehnike plivanja u mladosti – za razliku od drugih sportova, uz dobru motivaciju i uloženi trud, naučiti plivati nikada nije kasno.

Olimpijski bazen pruža plivanje i rekreaciju, a nerijetko se realizuju i projekti koji osiguravaju kontinuiranu edukaciju neplivača i podršku razvoju vodenih sportova

«Ovdje se organizuje niz uspješnih velikih međunarodnih plivačkih i vatrepolo takmičenja. Uspjeli smo dovesti neke od najtrofejnijih klubova svijeta» kaže Nurko Čaušević, saradnik za promociju Olimpijskog bazena.

Do sada je u ovom kompleksu više od 50.000 osnovaca naučilo plivati, ali je i dalje neophodno raditi na povećanju broja plivača svih životnih dobi, a naročito djece.

O plivanju i značaju ovog bazena za Sarajevo u emisiji Federacija plus govorila je magistrica sporta Alma Dizdar.

Preuzeto sa web stranice federalna.ba