• Novi ciklusi škole plivanja za grupe: ponedjeljak, srijeda i petak (OBUKA NEPLIVAČA) počinju od 15. aprila, a utorak - četvrtak - subota (USAVRŠAVANJE TEHNIKA ZA PLIVAČE I POLU-PLIVAČE) počinju od 27. aprila. U sklopu promotivne akcije "Jesen-zima na Olimpijskom" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Hasanović: Uspjeli smo unaprijediti aktivnosti na bazenu Otoka

SARAJEVO, 29. januara (FENA) – Direktor Olimpijskog bazena Otoka Avdija Hasanović je u razgovoru za Fenu kazao da je protekla godina bila možda jedna od najtežih godina za bazen, te da u ovoj godini očekuje funkcionalni i programski rast.

Kaže da se posljedice rata u Ukrajini nevjerovatno odražavaju na njihov rad, te pojašnjava da u ukupnim prihodima/rashodima preduzeća režijski troškovi plina, struje, vode zauzimaju 30 do 40 posto i da je u protekloj godini bio drastičan skok tih troškova.

Po njegovim riječima, neke zemlje koje su u ekonomski povoljnijoj situaciji su zatvarale bazene.

– Mi smo uspjeli na neki način da, ne samo preživimo, nego čak možda neke programske aktivnosti da unaprijedimo – naveo je direktor JP “Olimpijski bazen Otoka”.

Kaže da je njihov osnivač, Grad Sarajevo, prepoznao ovaj problem i povećao im dotaciju.

Napominje da su, po logici stvari, trebali ili bili prinuđeni da podignu cijene usluga, ali su uspjeli da ne diraju cijene. Klubovi, rekreativci, korisnici bazena nisu imali povećanje.

– Ono što smo uradili u protekloj godini je mala, blaga prekompozicija cijena, da smo od septembra razdvojili usluge, zajedničke usluge fitnesa, terenate i bazena. To je jedina korekcija koju smo pravili – kazao je Hasanović, te ocijenio da je to dobro zbog toga što korisnici nisu imali dodatno finansijsko opterećenje.

Hasanović u ovoj godini očekuje rast, funkcionalni i programski, te “uozbiljenje sistemskog rješenja škole plivanja”.

Podsjetio je da već desetak godina pokušavaju zajedno s općinama, Gradom i Kantonom, da uvedu neku dozu obaveznosti škole plivanja u školski sistem.

– Zbog države kako je uređena i nadležnosti općina, Kantona, Grada, to još nije došlo na neku razinu sistemskih rješenja, ali mislim da smo na dobrom putu. Učenici četvrtih razreda osnovne škole dolaze deset sati, dva sata pet puta sedmično u toku školske godine, u Školu plivanja. To radimo već desetak godina – naveo je Hasanović.

Kaže da, kad bi se pravila neka anketa, da bi učenici osnovnih škola iznad četvrtog razreda imali 75 posto da su plivači. To je, navodi on, veći procenat od zemalja u okuženju – Srbije, Hrvatske, Crne Gore, “što samo po sebi predstavlja neki uspjeh”.

Po njegovim riječima, ono što je neobičnost u radu Olimpijskog bazena Otoka u odnosu na sve druge olimpijske bazene je njihova poslovna orjentacija po kojoj su, u toku radnog vremena od 07.00 do 23.00 sata istovremeno otvoreni za plivačke klubove, za vaterpolo klubove i za rekreativce.

– To je neka, uslovno rečeno, poslovna politika bazena koja mislim da doprinosi svima istovremeno – smatra Hasanović.

Na bazenu Otoka održavaju se i različita takmičenja, a Hasonović kaže da protokom godina raste njihov broj.

Tekst: Aida Kovač, FOTO FENA /Almir Razić
Izvor: fena.ba