• Grupe Škole plivanja: 1) pon - sri - pet, 2) uto - četv - sub; Obje grupe podijeljene su po uzrastu u terminima: 18:00 - 19:00, 19:00 - 20:00, 20:00 - 21:00 sati. subotom 09:00 - 12:00 sati. Najmlađi uzrast je napunjenih 5 godina. U sklopu promotivne akcije "Budi fit prije i tokom ljeta!" samo za vas donijeli smo akcijske cijene Škole plivanja koje možete pogledati klikom OVDJE.

Grad Sarajevo će ostati lider projekta izgradnje gradske biciklističke staze

“Grad Sarajevo koji je inicirao i pokrenuo projekat izgradnje ‘gradske’ biciklističke staze, ostat će lider pri daljoj realizaciji jednog od trenutno aktuelnih infrastrukturalnih projekata Grada”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić na današnjoj press konferenciji povodom održavanja 10. Kritične mase biciklista u Sarajevu u subotu, 3. oktobra u 16 sati ispred Zemaljskog muzeja.

Gradonačelnik Komšić je naglasio da Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj, s čim su se složili i ostali učesnici današnje press konferencije. Istaknuto je da u evropskim gradovima do 20 posto ljudi koristi bicikl kao prevozno sredstvo!

Načelnik Semir Efendić je izrazio zadovoljstvo što je Općina Novi Grad prva općina u državi koja je dobila modernu biciklističku stazu izgrađenu prema evropskim standardima. Izrazio je nadu da će se i druge općine što prije uključiti u ovaj projekat kako bi Sarajevo bilo povezano modernom biciklističkom infrastrukturom. “Ova biciklistička staza već je Bulevarom Meše Selimovića povezana s Centrom za sport i rekreaciju ‘Safet Zajko’, a u dogovoru sa projektantom, planirano je iduće godine i njeno spajanje sa Dobrinjom”, kazao je Efendić, te dodao da će Općina izgraditi i odmorište na lokalitetu Otoke.

Prema riječima Adema Zolje, direktora Direkcije za ceste KS, Grad Sarajevo jedini je od svih lokalnih zajednica prihvatio i odmah krenuo u realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze. Govoreći o ovom projektu, Zolj je naglasio da se trenutno postavljaju semafori za bicikliste od “Radon Plaze” prema Otoci. Prof. dr. Osman Lindov sa Saobraćajnog fakulteta je podcrtao da je izgradnja prve faze “gradske” biciklističke staze kroz općinu Novi Grad, dobar primjer kako se realizuje jedan ovakav projekat. Posebice što je biciklistička staza odvojena i, samim tim, biciklisti koji njom voze, nisu smetnja ni pješačkom ni motornom saobraćaju. Poručio je da će Ministarstvo obrazovanja KS u narednom periodu obezbijediti parking mjesta za bicikle ispred škola i fakulteta.

Irfan Nefić, načelnik Odjeljenja za javnost MUP-a KS i Rasim Kadić, predsjednik UO BIHAMK-a složili su se da je zbog sigurnosti učesnika u saobraćaju, potrebno ubuduće više pažnje posvetiti edukaciji pješaka, biciklista i vozača motornih vozila.

Zahvalivši se Gradu Sarajevu, Općini Novi Grad i Direkciji za ceste KS, Senad Bečković, predsjednik BK Trek teama pozvao je i načelnike drugih sarajevskih općina da brže rješavaju zakonsku regislativu kako bi se moglo nastaviti sa izgradnjom biciklističke staze kroz grad Sarajevo.

Predstavnici Biciklističkog kluba “Trek team” su na kraju uručili zahvalnice Komšiću i Efendiću.

Izvor: sarajevo.ba